Recepty

Domácí jogurt

Výroba domácího jogurtu

1l mléka ( nejlépe přímo od kravičky )

3 velké lžíce jogurtu s živou kulturou (může být i více)

Postup:
mléko zahřejte na 80 stupňů, kdo potřebuje použije teploměr, ale já dělám vše od oka :D. Hrnec s mlékem odstavte a nechte zchládnout na 40 stupňů. Do vychladlého mléka vložte minimálně 3 velké lžíce jogurtu s živou kulturou, poprvé jsem použila gazdovský jogurt Holandia. Po výrobě jogurtu můžete vždy používat svůj doma vyrobený jogurt, je to stejné jako s kváskem :D.
Rozdělte do skleniček a vložte do jogurtovače na min. 5-6 hodin. Já to dělám vždy přes noc.
Dobrou chuť.

Domácí lučina

Výroba domácí lučiny
1000g jogurtu s živou kulturou
200g smetany ke šlehání nebo zakysané smetany

špetka soli


Postup:
jogurt nejlépe doma vyrobený (můžete použít jogurt holandského typu) důkladně promíchejte ruční metličkou se smetanou na šlehání nebo zakysanou smetanou. Vše pokud seženete od farmáře nebo v BIO kvalitě. Nachystáte si velkou mísu, cedník a plátýnko. Připravenou tekutinu přelijte do plátýnka a zavažte provázkem nebo gumičkou, vložte do cedníku a vše do misky na odkapávání. Dejte přes noc do chladu a ráno máte hotovo! Dle chuti osolte, přidejte pažitku nebo co kdo má rád.
Dobrou chuť! 

Domácí semínkový chleba

150 g ovesných vloček (pohankových, jáhlových, špaldových, žitných..)
100 g drcených lněných semínek (můžou být ale i celá)
40 g pekanových ořechů
50 g neloupaných mandlí
200 g slunečnicových semínek
30 g chia semínek

20 g psyllia (rozpustná vláknina - koupíte v lékarně)

2 lžíce kokosového oleje
1 lžíce javorového sirupu
1 lžička soli
360 ml vody

malá obdélníková forma (používám skleněnou nebo silikonovou, aby se to nepřichytávalo, protože nepoužívám pečící papír)

Postup: V míse smíchejte suché ingredience a pořádně promíchejte. Semínka a oříšky dejte podle sebe jak to máte rádi, někdo dá víc toho a druhý zase něčeho jiného. Pak k nim přidejte rozpuštěný kokosový olej, javorový sirup a vodu. Znova pořádně promíchat.  Do formy pak přemístěte semínkovou směs tak, aby byla ve všech koutech formy a horní část uhlaďte - bude to spodní část chleba. Takhle připravenou směs nechte 2 hodiny odležet, aby do sebe semínka i psyllium nasákly vodu a chleba držel pohromadě.

Odleženou směs pak dejte péct do trouby na 200 stupňů na 25 minut, potom formu vyndejte z trouby, chleba přendejte na plech a obraťte ho opečenou částí dolů. Takhle dejte chleba do trouby na dalších 30 minut, podle potřeby i déle, dokud není krásně opečený a křupavý. V každý troubě to může být rozdíl třeba i 10 minut.

Hotový chleba nechte úplně vychladnout a pak ho teprve krájejte.

Až ochutnáte, tak si už nikdy nekoupíte ten z obchodu. :D Dobrou chuť!


Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky